PASTEI RECEPTEN

Perfecte pastei recepten

Pastei met gehakt & ei

Vet de rechthoekige bakvorm 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.

Pel

5 middelgrote eieren, hardgekookt

Meng voor de vulling

450 gram half-om-half gehakt
250 gram schouderham, fijngesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 gele paprika, fijngesneden
30 ml cognac
2 el verse peterselie, fijngeknipt
2 el verse bieslook, fijngeknipt
1 tl gemalen foelie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
zeezout en zwarte peper

en laat het mengsel afgedekt ongeveer 3 uur rusten.

Wrijf voor het kruimeldeeg

150 gram gekoelde roomboter in blokjes van 1 cm
300 gram gezeefde tarwebloem
5 gram zout

in een kom met de vingertoppen in een snel tempo tot fijne kruimels.

Voeg hier

150 ml ijskoud water

aan toe en werk opnieuw snel tot een egaal en soepel deeg is ontstaan. Gebruik eventueel nog wat extra water. Vorm een bal van het deeg en leg het afgedekt ongeveer 2 uur in de koelkast.

Rol 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoekige lap van ongeveer een ½ cm en bekleed hiermee de bakvorm. Laat het aan de randen iets overhangen.
Bedek de bodem met 1/3 deel van de vulling en leg hier de eieren in een rijtje bovenop.
Voeg de rest van de vulling toe en duw het zachtjes aan. Vouw het overhangende deeg naar binnen en bestrijk dit met water.
Rol de rest van het deeg uit en leg het als een deksel over de pastei. Maak een mooie rand en versier de pastei met eventueel overgebleven deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt eigeel en maak 2 gaten in de pastei zodat vrijkomend vocht tijdens het bakken kan ontsnappen.

Bak de pastei in het midden van een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 200 °C boven- en onderwarmte. Verlaag dan de temperatuur naar 180 °C en bak de pastei nog ongeveer 1 uur. Leg er halverwege de baktijd een vel aluminiumfolie los overheen.

Laat de pastei na het bakken helemaal afkoelen en haal hem daarna uit de vorm.
Serveer, koud of opgewarmd, in stevige plakken met een frisse salade.