CAKE RECEPTEN

De lekkerste cake…

Roombotercake

Vet de rechthoekige bakvorm 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.

Zeef in een kom

150 gram bloem voor patisserie
75 gram maïszetmeel
7 gram bakpoeder

Klop in een andere kom

175 gram roomboter melange (smeerbaar)
150 gram fijne witte kristalsuiker
4 zakjes vanillesuiker (à 8 gram)

gedurende minimaal 10 minuten luchtig en romig.

Voeg hier 1 voor 1

3 middelgrote eieren, losgeklopt
1 eierdooier, losgeklopt met 25 gram volle melk

aan toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd en luchtig is.

Vouw er vervolgens het bloemmengsel voorzichtig doorheen zodat het luchtig blijft.

Giet het beslag in de bakvorm en plaats de bakvorm op een rooster midden in een koude oven.

Stel de oven in op 160 °C boven- en onderwarmte en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.

Los de cake 5 tot 10 minuten na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Ontbijtkoek

Vet 2 rechthoekige bakvormen 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.
voor 2 ontbijtkoeken

Klop in een kom

450 ruwe rietsuiker
90 gram honing
90 gram appelstroop
120 gram water
120 gram volle melk
120 gram appelsap
10 gram koekkruiden
4 middelgrote eieren, losgeklopt

gedurende minimaal 10 minuten luchtig en tot het lichtbruin van kleur is geworden.

Voeg hier een mengsel van

375 gram roggemeel
150 gram speltbloem
75 gram aardappelzetmeel
21 gram bakpoeder

in gedeeltes aan toe en roer het geheel tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over de twee bakvormen en plaats deze op een rooster midden in een koude oven.

Stel de oven in op 160 °C boven- en onderwarmte en bak de koeken in ongeveer 1 uur gaar.

Los de ontbijtkoeken 5 tot 10 minuten na het bakken uit de vormen en laat ze afkoelen op een rooster.

Bananencake

Vet de rechthoekige bakvorm 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.

Zeef in een kom

225 gram zelfrijzende bloem
½ tl baksoda 

Klop in een andere kom

100 gram roomboter melange (smeerbaar)
140 gram fijne witte kristalsuiker
5 zakjes vanillesuiker (à 8 gram)

gedurende minimaal 10 minuten luchtig en romig.

Voeg hier 1 voor 1

2 middelgrote eieren, los geklopt

en vervolgens

100 gram crème fraîche

aan toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd en luchtig is.

Meng daarna

200 gram rijpe banaan, grof geprakt
2 tl verse citroenrasp

door het beslag.

Vouw er tenslotte het bloemmengsel in delen voorzichtig doorheen zodat het luchtig blijft.

Giet het beslag in de bakvorm en plaats deze op een rooster midden in een koude oven.

Stel de oven in op 160 °C boven- en onderwarmte en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.

Los de cake 45 tot 60 minuten na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Klop voor de topping

75 gram ongezouten roomboter

luchtig met

100 gram crème fraîche
175 gram poedersuiker
2 tl vers citroensap (meer of minder naar smaak)

Bananenschijfjes en geraspte kokos maken de cake helemaal af!