BROOD RECEPTEN

Het heerlijkste brood…

Speltbrood

Speltbrood

Meng

230 gram speltbloem
220 gram speltmeel
4 gram gedroogde gist of 9 gram verse gist
10 gram lichte basterdsuiker
240 gram lauwwarm water

en kneed het in ongeveer 8 minuten tot een soepel deeg.

Voeg

8 gram zout
15 gram roomboter

toe aan het deeg en kneed het nog ongeveer 4 minuten.

Vorm er vervolgens een bal van, leg deze in een met een beetje rijstolie ingevette kom en laat afgedekt ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Leg het deeg daarna op een licht met bloem bestoven werkblad en duw voorzichtig de lucht eruit.

Bol het deeg op en laat het afgedekt ongeveer 15 minuten rusten.

Vet intussen de rechthoekige bakvorm 31 cm (binnenmaten 23 x 13 x 7,5 cm) licht in met rijstolie.

Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoekige lap en rol het stevig op. Leg het met de naad aan de onderkant in de ingevette bakvorm en laat opnieuw 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte en zet de bakvorm op een rooster onder in de oven.

Bak het brood 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur tot 200 °C. Bak het nog eens 20 minuten tot het gaar en bruin is.

Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Tarwe volkorenbrood

Tarwe volkorenbrood

Meng

450 gram tarwe volkorenmeel
5 gram gedroogde gist of 12 gram verse gist
15 gram ahornsiroop
120 gram lauwwarm water
110 gram lauwwarme karnemelk
1 middelgroot ei, losgeklopt

en kneed het in ongeveer 12 minuten tot een soepel deeg.

Voeg

8 gram zout
15 gram roomboter

toe aan het deeg en kneed het nog ongeveer 6 minuten.

Vorm er vervolgens een bal van, leg deze in een met een beetje rijstolie ingevette kom en laat afgedekt ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Leg het deeg daarna op een licht met bloem bestoven werkblad en duw voorzichtig de lucht eruit.

Bol het deeg op en laat het afgedekt ongeveer 15 minuten rusten.

Vet intussen de rechthoekige bakvorm 31 cm (binnenmaten 23 x 13 x 7,5 cm) licht in met rijstolie.

Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoekige lap en rol het stevig op.
Leg het met de naad aan de onderkant in de ingevette bakvorm en laat opnieuw 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte en zet de bakvorm op een rooster onder in de oven.

Bak het brood 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur tot 200 °C.
Bak het nog eens 20 minuten tot het gaar en bruin is.

Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.